MH Online

Laman Suara Rakyat

DSV Persoal Niat Annuar Musa

Jutawan kosmetik, Datuk Seri Dr Hasmiza Othman hairan dengan sikap Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA), Tan Sri Annuar Musa yang mempersoalkan penajaannya sedangkan semua syarat sudah dipersetujui sebelum menandatangani kontrak menaja pasukan itu.

Beliau yang lebih dikenali sebagai Dr Vida berkata, semua perkara yang dipersoalkan Annuar itu sudah dibincangkan ketika rundingan dan KAFA sendiri dengan rela hati menerima 34 syarat dikemukakannya.

“Semua perkara itu tidak sepatutnya dipersoalkan seolah-olah beliau mahu menuding jari dan meletakkan kesalahan di bahu saya. Sememangnya betul hanya RM4 juta saja tajaan untuk gaji pemain, tetapi itu sudah dipersetujui.

“Bahkan, baki RM4 juta lagi sebenarnya untuk keperluan KAFA bagi bayaran bonus pemain sebanyak RM2 juta, pengubahsuaian Stadium Sultan Muhammad IV (RM1 juta) dan penganjuran Liga DSV (RM1 juta).

“Bagi saya pengubahsuaian stadium itu adalah untuk memberi kemudahan kepada pemain dan penyokong. Kalau saya tidak buat, siapa lagi mahu buat manakala Liga DSV pula adalah untuk melahirkan pemain pelapis Kelantan,” katanya, semalam.

Penaja utama Kelantan itu turut mengakui bayaran gaji pemain Kelantan tidak dibuat melalui akaun KAFA, sebaliknya menerusi satu akaun khas yang diwujudkannya.

“Ia juga sudah dipersetujui. Saya sendiri sehingga kini sudah mengeluarkan dana untuk pembayaran gaji pemain sebanyak RM1.66 juta untuk tempoh tiga bulan melalui akaun khas itu.

“Sebanyak RM800,000 dikeluarkan pada bulan Februari, Mac (RM460,000) dan April (RM400,000), sedangkan dalam syarat saya hanya perlu membayar sekitar RM400,000 sebulan.

“Bagaimanapun, disebabkan kekurangan dana daripada penaja lain untuk membayar gaji bulan Februari, saya rela menanggung selebihnya demi menjaga kebajikan pemain,” katanya.

Sebelum ini akhbar tempatan melaporkan Dr Vida menaja Kelantan sebanyak RM16 juta selama dua musim hanya untuk ‘mencukupkan’ dana bagi menampung pembayaran gaji pemain.

Sehubungan itu, beliau tidak mahu mana-mana pihak salah faham seolah-olah semua tajaannya itu untuk menanggung sepenuhnya kos mengurus KAFA.

Mengulas lanjut, Dr Vida berkata atas dasar keprihatinannya juga, beliau mengeluarkan sebanyak RM600,000 yang bukan sebahagian daripada penajaan sebagai dana tambahan KAFA.

“Sebanyak RM300,000 dikeluarkan untuk membeli kelengkapan pemain PQPTRW, Piala Presiden dan Piala Belia seperti jersi, kasut dan lain-lain.

“RM300,000 lagi bayaran untuk mendapatkan hak jersi kerana KAFA sebelum itu sudah menandatangani perjanjian dengan syarikat pengedar Nike,” katanya.

Dr Vida berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Annuar menerusi Facebooknya semalam.