MH Online

Laman Suara Rakyat

Ringgit Sudah Melepasi Fasa Pelarasan Ketara

Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz hari ini mengingatkan biarpun ringgit telah melepasi fasa pelarasannya, namun ia masih terdedah kepada kelemahan berterusan berbanding dolar Amerika Syarikat (AS).

“Kelemahan ringgit sejak September 2014 sudah melepasi paras dalam episod pelarasan ketara sebelum ini.

“Unit tempatan itu ternyata melebihi jangkauan kebanyakan mata wang serantau lain sejak akhir September 2015,” katanya pada sidang media bersempena pengumuman Laporan Tahunan BNM 2015, di sini.

Ditanya sama ada ringgit akan terus mengukuh ke paras RM3.80 pada tahun ini, Zeti menegaskan bahawa bank pusat itu tidak mengunjurkan sebarang paras bagi kadar tukaran berkenaan.

“Namun, apa yang kita unjurkan adalah dari segi kelemahannya.

“Inilah sebabnya mengapa kita meliberalisasikan banyak pertumbuhan tadbiran tukaran supaya syarikat-syarikat serta isi rumah dapat menguruskan pendedahan mereka dengan lebih baik,” kata gabenor berusia 69 tahun yang bakal bersara pada April ini.

Ringgit terus mengukuh apabila ditutup tinggi berbanding dolar AS hari ini kepada 3.9910/9960 daripada 4.0050/0100 semalam. Malah, ia turut mencecah paras 3.9597 pada pagi ini.

Prestasi ringgit itu dikaitkan dengan peningkatan keyakinan para pelabur susulan pemulihan harga minyak mentah kepada lebih US$40 setong yang menyaksikan unit tempatan itu naik kepada paras di bawah 4.0 berbanding dolar AS.

Seorang peniaga berkata ringgit mengatasi prestasi kebanyakan mata wang serantau serta menjadi paras bulanan terbaik sejak 1998.

Zeti turut menyifatkan pengukuhan semasa ringgit terutamanya disebabkan oleh pengaliran masuk dana asing dan perkembangan itu akan dipantau rapat oleh pihak BNM.

“Apa yang kita mahu lihat adalah aspek aliran pendasarnya.

“Selagi persekitaran luaran itu baik, ekonomi terus berkembang dan sistem kewangan kukuh serta lancar, kita boleh menjangkakan semua asas ini dapat menyokong pendasar bagi pengukuhan ringgit,” katanya.

Mengulas prospek ekonomi Malaysia, beliau berkata ia akan berkembang antara 4 hingga 4.5 peratus pada 2016 yang dipacu permintaan domestik.

Zeti turut menjangkakan semua sektor ekonomi, kecuali pertanian, akan berkembang manakala sektor perkhidmatan dan pembuatan kekal menjadi penggerak utama pertumbuhan secara keseluruhannya.

Menurutnya, perbelanjaan pengguna akan dijejaskan faktor seperti kenaikan harga serta ketidaktentuan yang ketara namun akan terus disokong pertumbuhan pendapatan dan pekerjaan.

Zeti juga memberi jaminan bahawa kestabilan kewangan negara tahun ini terus lancar manakala institusi kewangan dapat mengekalkan aspek pemodalan dengan penimbal mudah tunai yang mencukupi serta mencatat keuntungan.

“Lebihan mudah tunai sistem perbankan kekal tinggi pada RM178.3 bilion setakat Januari 2016.

“Ekonomi negara juga terus berdaya saing dengan kemampuan menguruskan risiko yang boleh menjejaskan pertumbuhan,” katanya.