Anda di sini!
Utama > Dalam Negara > 3000 Peluang Pekerjaan Baharu

3000 Peluang Pekerjaan Baharu

KEMAMAN, Lebih 3,000 peluang pekerjaan bakal ditawarkan kepada rakyat dengan pembukaan sebuah kilang plastik di tapak kilang besi Perwaja Steel Sdn Bhd di Kawasan Perindustrian Teluk Kalong di sini, yang ditutup empat tahun lalu.

Exco kerajaan negeri, Hanafiah Mat berkata, kilang plastik itu yang dimiliki sebuah syarikat dari China dijangka beroperasi awal Januari depan.

Menurutnya, ketika ini kerja-kerja pembinaan pemasangan di kilang tersebut sedang rancak dilaksanakan.

“Majlis Perbandaran Kemaman (MPK) telah memberikan kelulusan bersyarat kepada kilang ini untuk beroperasi.

“Saya juga telah arahkan jabatan-jabatan kerajaan supaya mempercepatkan proses agar kilang ini dapat beroperasi seperti yang disasarkan supaya rakyat terutama yang kehilangan kerja akibat kelembapan ekonomi dapat bekerja semula,” katanya ketika ditemui pada program di Chukai.

Perwaja Steel menutup operasinya pada November 2014 menyebabkan 1,500 pekerjanya terpaksa diberhentikan.

Hanafiah berkata, pembukaan kilang baharu di tapak kilang besi itu bakal merancakkan lagi kawasan perindustrian berkenaan yang sebelum ini kian malap.

Malah menurutnya, Pangkalan Bekalan Kemaman (KSB) yang terletak berdekatan tapak Perwaja Steel juga baru mengadakan temuduga terbuka untuk pengambilan 200 pekerja.

“KSB adakan pengambilan pekerja ini ekoran harga pasaran minyak dunia yang kembali meningkat sekali gus menjadikan peluang pekerjaan dalam industri minyak dan gas ini kembali ada.

“Saya harap dalam tempoh lima tahun lagi Kemaman akan kembali bersinar sebagai kawasan industri minyak dan gas seperti mana 15 tahun lalu,” katanya.

Leave a Reply

Top