Anda di sini!
Utama > Politik > Tingkat Penyertaan Belia Dalam Politik Untuk Membentuk Lebih Baik Dasar Kerajaan – Khairy

Tingkat Penyertaan Belia Dalam Politik Untuk Membentuk Lebih Baik Dasar Kerajaan – Khairy

mh online

Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin hari ini menggesa bagi peningkatan penyertaan belia dalam politik untuk membentuk dengan lebih baik dasar-dasar kerajaan untuk trend masa depan.

Sambil mengakui bahawa ini menjadi perhatian utama beliau, Khairy yang juga Ketua Pemuda UMNO berkata belia Malaysia harus mempunyai kepentingan dalam pembangunan negara.

“Anak-anak muda, berumur 18 hingga 30, kini membentuk 25 peratus daripada jumlah penduduk dunia yang mencecah 1.8 bilion, yang tertinggi pernah dicatatkan. Sekarang jika kita mengambil kira mereka yang berumur sehingga 40 tahun, kumpulan itu meningkat hampir 10 peratus lebih tinggi daripada 1970. Dengan jumlah yang besar ini, anak-anak muda yang akan menentukan ekonomi, pasaran, dan trend masa depan,” katanya.

Khairy berkata demikian ketika berucap kepada kira-kira 2,000 anak muda Malaysia semasa majlis penutup Program Aspirasi & Kepimpinan Negara 2016 (NALS) di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini hari ini.

Beliau berkata walaupun golongan muda membentuk ekonomi, dasar-dasar kerajaan, perumahan, pendidikan, imigresen, seluruh dunia tidak memihak kepada belia kerana belia tidak mengundi atau tidak mengambil bahagian dalam proses politik.

Khairy menegaskan bahawa politik adalah aspek paling penting untuk membawa Malaysia ke arah pembaharuan struktur bagi mencapai aspirasi negara berpendapatan dan berpengetahuan tinggi dan ekonomi yang kukuh.

Alasan di sebalik dasar-dasar kerajaan yang tidak mesra kepada golongan muda, yang membentuk kumpulan besar “demografi” ialah kerana anak muda tidak menjalankan kuasa politik yang mereka ada, katanya.

“Indeks belia Malaysia terkini menunjukkan bahawa skor paling rendah di kalangan 12 petunjuk ialah penglibatan politik, yang melipti 46 peratus. Golongan muda memperoleh skor tinggi dalam semua petunjuk lain, yang pada asasnya bermakna golongan muda tidak berminat dalam politik.

“Anda tidak mempunyai kepercayaan dalam sistem politik. Anda berpendapat bahawa politik tidak boleh mengubah apa-apa dan anda telah mendengar segala-galanya. Tiada apa yang benar-benar berubah. Itulah sebabnya anda semua harus mempunyai minat dalam politik,” kata beliau.

NALS ditubuhkan pada 2013 dan telah menjadi acara tahunan yang menghimpunkan pemimpin pelajar dari universiti-universiti di seluruh Malaysia dan juga universiti luar negara untuk melibatkan diri dalam dialog dengan tokoh-tokoh terkemuka Malaysia, terdiri daripada pemimpin kerajaan, sektor swasta, masyarakat madani dan pemimpin belia.

Leave a Reply

Top