Anda di sini!
Utama > Luar Negara > Setem Pertama Putera George

Setem Pertama Putera George

Berposing dengan kerabat diraja terkenal lain, Putera George menjadi figura paling menonjol di dalam penampilan pertamanya pada setem sempena ulangtahun kelahiran ke 91 moyang beliau, Ratu Elizabeth yang jatuh pada hari ini.

Berdiri di atas blok-blok gabus, si comel berusia dua tahun itu tersenyum sambil memegang tangan ayahandanya, Putera William.

Baginda Ratu dan Putera Charles juga turut berada di dalam gambar yang diambil pada musim panas lepas di White Drawing Room di Istana Buckingham oleh jurugambar Ranald Mackechnie.

Gambar berkumpulan ini dikeluarkan dan dibahagikan kepada empat setem yang menampilkan setiap seorang kerabat di raja British itu.

Mackechnie memberitahu akhbar The Mirror, George sangat pandai menjaga kelakuannya tetapi begitu teruja dengan lampu-lampu yang dipasang semasa sesi fotografi itu sedang berlangsung.

Mackechnie berjaya menarik perhatian bakal pewaris tahta British itu selama mungkin bagi mendapatkan syot paling sempurna selama 25 minit.

Beliau mendapat idea untuk meletakkan kanak-kanak tersebut di atas blok gabus yang tidak kelihatan di dalam setem berkenaan selepas membuat sesi fotografi bersama atlit.

Kemeja dan seluar pendek yang dipakai George direka oleh Rachel Riley yang merupakan pereka pakaian mewah kanak-kanak.

Beliau juga memakai pakaian yang sama semasa potret rasmi pertama bersama adindanya, Puteri Charlotte dalam satu sesi fotografi pada tempoh yang hampir sama dengan gambar empat generasi tersebut diambil.

Leave a Reply

Top